Assalamualaikum..

Minggu ke 7 praktikum..
tinggal baki 5 minggu lg..lps tu hooray2..=)
semoga detik2 yang tinggal ni diprmudahkan sgala urusan..diberi kekuatan bkn shaja jsmani.. yg penting rohani..walau sesibuk mana urusan dgn ALLAH masih berjalan..xmo sbb sibuk ngn rph..ngn bbm..ngn jurnal and apa2 bagai hingga jauh dr ALLAH..

Ya ALLAH jgn kau bolak balikkan hati2 kamiTetapkan pndirian kami di atas jalanMU..Aminnnnnn...

ni nak kongsi siket kaedah2 yg boleh digunakan dlm pnp..

-i-think:kaedah ni sgt popular skrg..sbnqnya kaedah ni mcm peta minda ja..cuma diberi nafas baru..so far budak suka tp kita kena guide depa la..mcm aku..aku buat i-think tp kita inovasikan dlm bntuk bunga..so namakan "bunga ilmu"..nmpak mcm comel siket..kan..boleh la dihunakan utk lgkah 2,3..sbb ni dah start pglibatan murid..

bunga ilmu(i-think)


-lakonan:utk jawi kn masa 30minit..so utk tarik budak biaq fokus..boleh wt lakonan ni..memang depa suka..so bila fasa persediaan dah osem sekaligus budak dah ade momentum utk nlja..mcm aku..aku buat lakonan bg thun 4..depa kononnya jdik wartawan la..baca berita..last minit aku wt mikrofon..amik botol..tampal2 siket..last2 jadik la kn..bukan nye aku ni kreatif sgt..
bbm utk lakonan(berita)


 -bercerita:ni pon sesuai dlm pnp..mbih2 dlm sirah dan adab..tp boleh ja nk wt kt tmpat lain..hari tu guna boneka jari..depa suka la tgok..tjuk akibat tidak mengamalkan perintah Allah..kononya ade sorang bdk ni nama dia Ahmad..dia ni suka mencuri..so akibat dia ramai yg mnjauhkan diri drpada Ahmad tu..lps brcerita bolah la soal jawab ngn budak pasai intipati dr cerita yg kita smpaikan..yg penting kena menarik dan ade unsur2 humor..
boneka jari(bercerita)
so,stkt ni lah dulu perkongsian pglaman prktikum...slmat mencuba!!

Assalamualaikum...

for a long time not update my blog..its bcoz of a lot of work,preparing da bbm and also drafting da lesson plan..typing da jurnal..and also actvities ko kurikulum yang terlalu byakkkkkkkk...tetiba rase nak ckp omputih walopun grammar lintang pukang...hahha..oh my english!..saja ja nk ckp omputih..pnyerapan ilmu kn..

ok..2014..final year..thun akhir kot..maknenya aku la pling senior kt maktb tu..but jgn dok baaaaaaangga sgt dgn title tu sbb..disebalik tu ada segunung..selaut amanah..kena wt tu..kena wt ni..kena pkir tu..kena pikir ni..xtermasuk pikir nikah kawen...opppsss yang tu semestinya..sewajibnya..masih berdoa dan terus berdoa..waiting for a man who will be beside me..can hold my hand..shower myself with love..and our family...

Bila tahun akhir kompem2 la praktikum fasa 3..3 bulan weh..sgt terseksa..kna buat mcm2..sem ni dpt sk haji omar tahir..overall ol cuma biasa la..bnda2 kcik2 yg menggugat ksbaran n kematangan..tp sbnaqnye bnda2 tu la yg bikin kita jd seorang yg berfikir..

so bila kita pikior kita akan muhasabah diri..memang klise dlm khdpn kita akn muhasabah bila kita ditimpa musibah.so from now be a +ve girl..wat happen just..let it go..let it go..

refleksi diri..cr solusi..insyaALLAH bahagia yg dicari psti akn ku temui..

Tuesday, March 11, 2014

i-think..u-think..

Posted by Nadira Aisya at 9:37 AM 0 comments

 Assalamualaikum..

Minggu ke 7 praktikum..
tinggal baki 5 minggu lg..lps tu hooray2..=)
semoga detik2 yang tinggal ni diprmudahkan sgala urusan..diberi kekuatan bkn shaja jsmani.. yg penting rohani..walau sesibuk mana urusan dgn ALLAH masih berjalan..xmo sbb sibuk ngn rph..ngn bbm..ngn jurnal and apa2 bagai hingga jauh dr ALLAH..

Ya ALLAH jgn kau bolak balikkan hati2 kamiTetapkan pndirian kami di atas jalanMU..Aminnnnnn...

ni nak kongsi siket kaedah2 yg boleh digunakan dlm pnp..

-i-think:kaedah ni sgt popular skrg..sbnqnya kaedah ni mcm peta minda ja..cuma diberi nafas baru..so far budak suka tp kita kena guide depa la..mcm aku..aku buat i-think tp kita inovasikan dlm bntuk bunga..so namakan "bunga ilmu"..nmpak mcm comel siket..kan..boleh la dihunakan utk lgkah 2,3..sbb ni dah start pglibatan murid..

bunga ilmu(i-think)


-lakonan:utk jawi kn masa 30minit..so utk tarik budak biaq fokus..boleh wt lakonan ni..memang depa suka..so bila fasa persediaan dah osem sekaligus budak dah ade momentum utk nlja..mcm aku..aku buat lakonan bg thun 4..depa kononnya jdik wartawan la..baca berita..last minit aku wt mikrofon..amik botol..tampal2 siket..last2 jadik la kn..bukan nye aku ni kreatif sgt..
bbm utk lakonan(berita)


 -bercerita:ni pon sesuai dlm pnp..mbih2 dlm sirah dan adab..tp boleh ja nk wt kt tmpat lain..hari tu guna boneka jari..depa suka la tgok..tjuk akibat tidak mengamalkan perintah Allah..kononya ade sorang bdk ni nama dia Ahmad..dia ni suka mencuri..so akibat dia ramai yg mnjauhkan diri drpada Ahmad tu..lps brcerita bolah la soal jawab ngn budak pasai intipati dr cerita yg kita smpaikan..yg penting kena menarik dan ade unsur2 humor..
boneka jari(bercerita)
so,stkt ni lah dulu perkongsian pglaman prktikum...slmat mencuba!!

Sunday, March 9, 2014

Praktikum Fasa III

Posted by Nadira Aisya at 10:10 AM 0 comments
Assalamualaikum...

for a long time not update my blog..its bcoz of a lot of work,preparing da bbm and also drafting da lesson plan..typing da jurnal..and also actvities ko kurikulum yang terlalu byakkkkkkkk...tetiba rase nak ckp omputih walopun grammar lintang pukang...hahha..oh my english!..saja ja nk ckp omputih..pnyerapan ilmu kn..

ok..2014..final year..thun akhir kot..maknenya aku la pling senior kt maktb tu..but jgn dok baaaaaaangga sgt dgn title tu sbb..disebalik tu ada segunung..selaut amanah..kena wt tu..kena wt ni..kena pkir tu..kena pikir ni..xtermasuk pikir nikah kawen...opppsss yang tu semestinya..sewajibnya..masih berdoa dan terus berdoa..waiting for a man who will be beside me..can hold my hand..shower myself with love..and our family...

Bila tahun akhir kompem2 la praktikum fasa 3..3 bulan weh..sgt terseksa..kna buat mcm2..sem ni dpt sk haji omar tahir..overall ol cuma biasa la..bnda2 kcik2 yg menggugat ksbaran n kematangan..tp sbnaqnye bnda2 tu la yg bikin kita jd seorang yg berfikir..

so bila kita pikior kita akan muhasabah diri..memang klise dlm khdpn kita akn muhasabah bila kita ditimpa musibah.so from now be a +ve girl..wat happen just..let it go..let it go..

refleksi diri..cr solusi..insyaALLAH bahagia yg dicari psti akn ku temui..

About Me

My Photo
Nadira Aisya
aku insan biasa,yang menyanjung setiap hikmah kalimah se0rang daie..Lantaran itu ku kan terus berdiri mendukung risalah ini..
View my complete profile
Powered by Blogger.

Followers

j0m gege


ShoutMix chat widget

d0a se0rang kekasih

About this blog