Assalamualaikum..

Minggu ke 7 praktikum..
tinggal baki 5 minggu lg..lps tu hooray2..=)
semoga detik2 yang tinggal ni diprmudahkan sgala urusan..diberi kekuatan bkn shaja jsmani.. yg penting rohani..walau sesibuk mana urusan dgn ALLAH masih berjalan..xmo sbb sibuk ngn rph..ngn bbm..ngn jurnal and apa2 bagai hingga jauh dr ALLAH..

Ya ALLAH jgn kau bolak balikkan hati2 kamiTetapkan pndirian kami di atas jalanMU..Aminnnnnn...

ni nak kongsi siket kaedah2 yg boleh digunakan dlm pnp..

-i-think:kaedah ni sgt popular skrg..sbnqnya kaedah ni mcm peta minda ja..cuma diberi nafas baru..so far budak suka tp kita kena guide depa la..mcm aku..aku buat i-think tp kita inovasikan dlm bntuk bunga..so namakan "bunga ilmu"..nmpak mcm comel siket..kan..boleh la dihunakan utk lgkah 2,3..sbb ni dah start pglibatan murid..

bunga ilmu(i-think)


-lakonan:utk jawi kn masa 30minit..so utk tarik budak biaq fokus..boleh wt lakonan ni..memang depa suka..so bila fasa persediaan dah osem sekaligus budak dah ade momentum utk nlja..mcm aku..aku buat lakonan bg thun 4..depa kononnya jdik wartawan la..baca berita..last minit aku wt mikrofon..amik botol..tampal2 siket..last2 jadik la kn..bukan nye aku ni kreatif sgt..
bbm utk lakonan(berita)


 -bercerita:ni pon sesuai dlm pnp..mbih2 dlm sirah dan adab..tp boleh ja nk wt kt tmpat lain..hari tu guna boneka jari..depa suka la tgok..tjuk akibat tidak mengamalkan perintah Allah..kononya ade sorang bdk ni nama dia Ahmad..dia ni suka mencuri..so akibat dia ramai yg mnjauhkan diri drpada Ahmad tu..lps brcerita bolah la soal jawab ngn budak pasai intipati dr cerita yg kita smpaikan..yg penting kena menarik dan ade unsur2 humor..
boneka jari(bercerita)
so,stkt ni lah dulu perkongsian pglaman prktikum...slmat mencuba!!

0 comments:

Post a Comment

Tuesday, March 11, 2014

i-think..u-think..

Posted by Nadira Aisya at 9:37 AM

 Assalamualaikum..

Minggu ke 7 praktikum..
tinggal baki 5 minggu lg..lps tu hooray2..=)
semoga detik2 yang tinggal ni diprmudahkan sgala urusan..diberi kekuatan bkn shaja jsmani.. yg penting rohani..walau sesibuk mana urusan dgn ALLAH masih berjalan..xmo sbb sibuk ngn rph..ngn bbm..ngn jurnal and apa2 bagai hingga jauh dr ALLAH..

Ya ALLAH jgn kau bolak balikkan hati2 kamiTetapkan pndirian kami di atas jalanMU..Aminnnnnn...

ni nak kongsi siket kaedah2 yg boleh digunakan dlm pnp..

-i-think:kaedah ni sgt popular skrg..sbnqnya kaedah ni mcm peta minda ja..cuma diberi nafas baru..so far budak suka tp kita kena guide depa la..mcm aku..aku buat i-think tp kita inovasikan dlm bntuk bunga..so namakan "bunga ilmu"..nmpak mcm comel siket..kan..boleh la dihunakan utk lgkah 2,3..sbb ni dah start pglibatan murid..

bunga ilmu(i-think)


-lakonan:utk jawi kn masa 30minit..so utk tarik budak biaq fokus..boleh wt lakonan ni..memang depa suka..so bila fasa persediaan dah osem sekaligus budak dah ade momentum utk nlja..mcm aku..aku buat lakonan bg thun 4..depa kononnya jdik wartawan la..baca berita..last minit aku wt mikrofon..amik botol..tampal2 siket..last2 jadik la kn..bukan nye aku ni kreatif sgt..
bbm utk lakonan(berita)


 -bercerita:ni pon sesuai dlm pnp..mbih2 dlm sirah dan adab..tp boleh ja nk wt kt tmpat lain..hari tu guna boneka jari..depa suka la tgok..tjuk akibat tidak mengamalkan perintah Allah..kononya ade sorang bdk ni nama dia Ahmad..dia ni suka mencuri..so akibat dia ramai yg mnjauhkan diri drpada Ahmad tu..lps brcerita bolah la soal jawab ngn budak pasai intipati dr cerita yg kita smpaikan..yg penting kena menarik dan ade unsur2 humor..
boneka jari(bercerita)
so,stkt ni lah dulu perkongsian pglaman prktikum...slmat mencuba!!

0 comments on "i-think..u-think.."

Post a Comment

About Me

My Photo
Nadira Aisya
aku insan biasa,yang menyanjung setiap hikmah kalimah se0rang daie..Lantaran itu ku kan terus berdiri mendukung risalah ini..
View my complete profile
Powered by Blogger.

Followers

j0m gege


ShoutMix chat widget

d0a se0rang kekasih

About this blog