Bismillah..
Malam ni aku teman kak ija..admitted sebab turun air..peknen 13 weeks..so doctor tahan sebab nak check kenapa boleh jadi macam tu..so, memandangkan aku skolah sesi petang aku volunteer nak teman kakak..lagi pon aku ni minat yang ada kaitan dengan hospital..plus boleh usha2 doktor2 yang sejuk mata memandang...tapi diorang xda pulak pandang akak ni..Haha..

Lepas bukak posa,kami pon siap2 nak pergi kecemasan..sbb doktor swasta pesan suruh secepat mungkin..so,biasa la proses menunggu turn tu..agak2 klo buat kek coklat boleh siap kot sebijik..Haha..kakak kena pggil masuk dalam..jadi kami kt luar ni pon sibuk buat keje..dah mcm tu hospital kami..dengan bersila plus makan kopok plus tanda kertas soalan..perghhhh heaven weh..

So,jam 12..kakak kena daftar masuk wad..lepas kemas2 katil,makan..ready to sleep sbb nak bangun sahur plak..Tetiba..teringat kenangan itu..3 tahun lepas..dia mai dah..diiringi lagi unic kau sahabat,teman,saen..dia..ya seorang insan yg aku kenal.mula2 gaduh pada awal perkenalan..lepas tu jadik bestie .dah maca adik beradik..1 kepala kot..bab kenakan orang,ngata orang pon sejiwa..hahaha..dia orang hebat..Allah uji dia dengan ujian yg xsemua orang dapat..tapi rezeki dia juga mudah..dapat kerja awal, kawen awal dan peknen awal..posting pon dekat..hikmah disebalik kesulitan..hanya insan yang benar2 kuat dan sabar mampu hadapinya..tahniah sahabat,kamulah orangnya..diakhir pengajian dia disunting dan kawen..dugaan juga menimpa namun dibalas dengan kesabaran dan akhirnya dugaan itu dilalui tenang..teringat lagi saat dia akad nikah , time tu kami semua students..so, duit tu xda..tp usaha jugak cari duit utk beli tiket bas dan perbelajaan di sana..siap bagi lagi duit untuk kenduri..walaupun tak byak..semoga dapat membantu..dengan sekali lafaz kalo xsilap dia dah bergelar isteri orang..

Congrats! Be a good wife k and be a good mommy too..and sebenarnya dah pon..a good happy family..ada suami,ada anak..

Fitrah alam..bila kawen mesti mengandung..punya la eksaited dgr berita tu..yeayyyyyy !..tapi kena jaga2..sebab family xkasi dia peknen sbb belum lagi kenduri..masih lagi ada segelintir masyarakat kita yang berfikiran macam tu..xpala..dah halal..mengandung pon sebab ada suami..rasanya perlu diubah benda ni..hmmmmm tp dlm kegembiraan tu ada kesedihan..alahan yg teruk dia kena..bila g jumpa doc rupanya dia suspect molar pregnancy atau kandungan anggur..

Terus admitted malam tu..
So,as bestfren..aku jaga shabat di hospital..jaga,mandikan,pakai baju,cuci darah,makan sama2..tido atas kusi..sakit belakang woooo..tapi itulah pengorbanan..kesakitan + lenguh2 tu hilang saat kita tengok dia sihat dia senyum...bukan nk mengungkit..tp kenangan tu yang terindah..ajar erti pershbtan yang xmampu dibeli kat mana2..yg jujur dr hati..bukan dibuat2..tp hri ini semua dh berubah..persahabatan yang dibina 7 tahun musnah..tiang perhubungan runtuh dek mungkin dengan sedikit kecik hati, terasa, terkilan yang terbuat tanpa disedari..keputusan nak putus sahabat..tak nak berhubung yang dihantar melalui WhatsApp saat tidak dijangka..terus diblock fb, number fon sedangkan aku sendiri xtau kenapa?..mungkin dia ada masalah..tak mengapalah.. bersangka baik..Allah pilih untuk hadir dalam hidup aku dan Allah hilangkan dia saat tiba waktu..meski aku merindui...aku harap dia sntiasa dalam rahmatNya..dipermudahkan sgalanya..walaupun dia dah melupakan kenangan itu..

Aku rindu kau, sahabat !

Bismillah
Jumaat yg barakah..
Allah kirimkan 1 ujian..perkhabaran yg tanpa dipinta tapi menjelaskan 1 persoalan..
Terima kasih Allah..

2 hari bila aku tiba kt rumah.tetamu datang tanpa diundang..jam 10 pg.biasa la bila dok rumah pkul 9 baru bgun..basuh baju,kemas dapur..tu kerja aku bila balik kg..nak buat cerita hari tu aku bangun jam  9.45..haha..terlajak perahu boleh undur,terlajak tido rezeki namanya..hahaha..=)

Bila bgun tu,gosok gg n so on..p basuh kain..tetiba umi masuk rumah dgn kalut..dan cakap che wan mai ngn anak dia..so,zapp zaappp zappp..siap...berjubah dan tudung instant aku main rangkap muat ja..umi keluar layan tetamu dan aku p dapur..buat apa yg patut..kung kang kung kang..siap 1 jug air milo dan kuih2 dr sabah..umi amik dan bawak p depan...

Aku?..berdebar weh..xleh nk keluar lg..sbb aku tau ada udang di sebalik mee kedatangan dia..dr tingkap bilik aku skodeng anak dia..hahaha..tp xjelas sbb jauh kan..lepas 30minit..dgn doa kumat kamit aku keluar p depan..borak2 dlm 10min..dan diorang pon balik..

Lps 2 hr,pihak sana bg keputusan..-ve..walaupun family dia dh gila2 nk aku ni jd menantu diaorang..ni lah namanya jodoh..kdg2 yg kita suka xsemestinya dpt..dan kdg2 kita dpt yg kita xsuka..tp jgn khuatir Allah tu adil..Dia mengetahui segalanya..sehelai daunyg gugur pon atas bumi ni semua dgn izin Allah..

Sedih?..xde la..kecewa siket tu ada..aku ni nk kata alim jauh bebenor..tp Alhamdulillah dilahirkan dlm family yg baik2..diberi ilmu dunia dan ilmu agama..kira aku ni dibesarkan dlm sekeliling yg baik2...hmmm yela..kdg2 tertanya jugak..kenapa susah sgt nk jumpa psgn..bukan aku xcari..bukan xda yg nak..dan aku sendiri pon pernah bergelar tunangan org..tp jodoh tak panjang...sebab percaturan Allah lebih indah..Allah kn dh ckp lelaki yg soleh untuk perempuan yg solehah..maka,jgn rebah..terus melangkah..hati mesti sado wei..byk lg kt depan nk kena hadap..nk kena face..so jgn mudah melatah..

Bg yg sesapa terbaca entry ni..klo awak pon masih mencari psgn..teruskan berdoa..igt Allah akan bagi tepat pd masanya..xjumpa di dunia InsyaAllah akhirat ada..perbaiki diri dan sentiasa muhasabah..klo awak nak psgn yg soleh maka solehkan diri awak..dekatkan diri pd Allah..hadirkan diri dgn usrah..bc quran..
"ISTIQAMAH"..yes!..benda yg paling awak kna buat..biar siket tp berterusan..cuba amalkan solat dhuha..solat hajat dan solat tahajud..jgn solat terkejut pulak..hehe..aku pon susah sebenarnya nk buat..benda baik weh memang susah nk jalan...cuba klo benda yg kurang baik,on terus...lumrah manusia..

Teruskan usaha k ! Tetapkan matlamat dlm doa..contoh : Ya Allah, permudahkan urusan jodoh ku..seandainya dia baik untukku, baik untuk agamaku maka kau bukakan lah jalan agar kami dpt bersatu..semoga tahun ni aku dpt kawen ya Allah..kurniakan psgn yg soleh untuk ku agar kami sana2 dpt mmbina kelurga yg sakinah dan mawaddah..lahirkan zuriat yg soleh dan solehah dr rahimku ini ya Allah..

Nmpak mcm terlalu awal kn nk doa pasal zuriat..nope..totally wrong..bnda ni sebenarnya kena doa dr awal lg..bia Allah dgr rintihan kita..sekali lg..tips utk dptkan jodoh yg baik :
1) jaga solat
2) bc quran
3) dampingi org2 yg baik
4) hadiri majlis agama,kuliah2
5) banyakkan puasa sunat
6) ringankan tulang nk solat sunat..solat dhuha.. bgun solat mlm..seminggu tu bia la pling kurang sekali qiamullail
7) jaga aurat
8) jaga ikhtilat
9) teruskan berdoa
10) doa
11) doa lg
12) dan doa lg tanpa henti..

:* semoga Allah kurniakan kita pasangan yg soleh dan zuriat yg baik..amin..InsyaAllah

Tuesday, June 14, 2016

#muhasabah 003 : tinggal kenangan

Posted by Nadira Aisya at 3:08 PM 0 comments

Bismillah..
Malam ni aku teman kak ija..admitted sebab turun air..peknen 13 weeks..so doctor tahan sebab nak check kenapa boleh jadi macam tu..so, memandangkan aku skolah sesi petang aku volunteer nak teman kakak..lagi pon aku ni minat yang ada kaitan dengan hospital..plus boleh usha2 doktor2 yang sejuk mata memandang...tapi diorang xda pulak pandang akak ni..Haha..

Lepas bukak posa,kami pon siap2 nak pergi kecemasan..sbb doktor swasta pesan suruh secepat mungkin..so,biasa la proses menunggu turn tu..agak2 klo buat kek coklat boleh siap kot sebijik..Haha..kakak kena pggil masuk dalam..jadi kami kt luar ni pon sibuk buat keje..dah mcm tu hospital kami..dengan bersila plus makan kopok plus tanda kertas soalan..perghhhh heaven weh..

So,jam 12..kakak kena daftar masuk wad..lepas kemas2 katil,makan..ready to sleep sbb nak bangun sahur plak..Tetiba..teringat kenangan itu..3 tahun lepas..dia mai dah..diiringi lagi unic kau sahabat,teman,saen..dia..ya seorang insan yg aku kenal.mula2 gaduh pada awal perkenalan..lepas tu jadik bestie .dah maca adik beradik..1 kepala kot..bab kenakan orang,ngata orang pon sejiwa..hahaha..dia orang hebat..Allah uji dia dengan ujian yg xsemua orang dapat..tapi rezeki dia juga mudah..dapat kerja awal, kawen awal dan peknen awal..posting pon dekat..hikmah disebalik kesulitan..hanya insan yang benar2 kuat dan sabar mampu hadapinya..tahniah sahabat,kamulah orangnya..diakhir pengajian dia disunting dan kawen..dugaan juga menimpa namun dibalas dengan kesabaran dan akhirnya dugaan itu dilalui tenang..teringat lagi saat dia akad nikah , time tu kami semua students..so, duit tu xda..tp usaha jugak cari duit utk beli tiket bas dan perbelajaan di sana..siap bagi lagi duit untuk kenduri..walaupun tak byak..semoga dapat membantu..dengan sekali lafaz kalo xsilap dia dah bergelar isteri orang..

Congrats! Be a good wife k and be a good mommy too..and sebenarnya dah pon..a good happy family..ada suami,ada anak..

Fitrah alam..bila kawen mesti mengandung..punya la eksaited dgr berita tu..yeayyyyyy !..tapi kena jaga2..sebab family xkasi dia peknen sbb belum lagi kenduri..masih lagi ada segelintir masyarakat kita yang berfikiran macam tu..xpala..dah halal..mengandung pon sebab ada suami..rasanya perlu diubah benda ni..hmmmmm tp dlm kegembiraan tu ada kesedihan..alahan yg teruk dia kena..bila g jumpa doc rupanya dia suspect molar pregnancy atau kandungan anggur..

Terus admitted malam tu..
So,as bestfren..aku jaga shabat di hospital..jaga,mandikan,pakai baju,cuci darah,makan sama2..tido atas kusi..sakit belakang woooo..tapi itulah pengorbanan..kesakitan + lenguh2 tu hilang saat kita tengok dia sihat dia senyum...bukan nk mengungkit..tp kenangan tu yang terindah..ajar erti pershbtan yang xmampu dibeli kat mana2..yg jujur dr hati..bukan dibuat2..tp hri ini semua dh berubah..persahabatan yang dibina 7 tahun musnah..tiang perhubungan runtuh dek mungkin dengan sedikit kecik hati, terasa, terkilan yang terbuat tanpa disedari..keputusan nak putus sahabat..tak nak berhubung yang dihantar melalui WhatsApp saat tidak dijangka..terus diblock fb, number fon sedangkan aku sendiri xtau kenapa?..mungkin dia ada masalah..tak mengapalah.. bersangka baik..Allah pilih untuk hadir dalam hidup aku dan Allah hilangkan dia saat tiba waktu..meski aku merindui...aku harap dia sntiasa dalam rahmatNya..dipermudahkan sgalanya..walaupun dia dah melupakan kenangan itu..

Aku rindu kau, sahabat !

Saturday, June 4, 2016

#CINTA : jawapan untuk kali ke 2

Posted by Nadira Aisya at 5:17 PM 0 comments

Bismillah
Jumaat yg barakah..
Allah kirimkan 1 ujian..perkhabaran yg tanpa dipinta tapi menjelaskan 1 persoalan..
Terima kasih Allah..

2 hari bila aku tiba kt rumah.tetamu datang tanpa diundang..jam 10 pg.biasa la bila dok rumah pkul 9 baru bgun..basuh baju,kemas dapur..tu kerja aku bila balik kg..nak buat cerita hari tu aku bangun jam  9.45..haha..terlajak perahu boleh undur,terlajak tido rezeki namanya..hahaha..=)

Bila bgun tu,gosok gg n so on..p basuh kain..tetiba umi masuk rumah dgn kalut..dan cakap che wan mai ngn anak dia..so,zapp zaappp zappp..siap...berjubah dan tudung instant aku main rangkap muat ja..umi keluar layan tetamu dan aku p dapur..buat apa yg patut..kung kang kung kang..siap 1 jug air milo dan kuih2 dr sabah..umi amik dan bawak p depan...

Aku?..berdebar weh..xleh nk keluar lg..sbb aku tau ada udang di sebalik mee kedatangan dia..dr tingkap bilik aku skodeng anak dia..hahaha..tp xjelas sbb jauh kan..lepas 30minit..dgn doa kumat kamit aku keluar p depan..borak2 dlm 10min..dan diorang pon balik..

Lps 2 hr,pihak sana bg keputusan..-ve..walaupun family dia dh gila2 nk aku ni jd menantu diaorang..ni lah namanya jodoh..kdg2 yg kita suka xsemestinya dpt..dan kdg2 kita dpt yg kita xsuka..tp jgn khuatir Allah tu adil..Dia mengetahui segalanya..sehelai daunyg gugur pon atas bumi ni semua dgn izin Allah..

Sedih?..xde la..kecewa siket tu ada..aku ni nk kata alim jauh bebenor..tp Alhamdulillah dilahirkan dlm family yg baik2..diberi ilmu dunia dan ilmu agama..kira aku ni dibesarkan dlm sekeliling yg baik2...hmmm yela..kdg2 tertanya jugak..kenapa susah sgt nk jumpa psgn..bukan aku xcari..bukan xda yg nak..dan aku sendiri pon pernah bergelar tunangan org..tp jodoh tak panjang...sebab percaturan Allah lebih indah..Allah kn dh ckp lelaki yg soleh untuk perempuan yg solehah..maka,jgn rebah..terus melangkah..hati mesti sado wei..byk lg kt depan nk kena hadap..nk kena face..so jgn mudah melatah..

Bg yg sesapa terbaca entry ni..klo awak pon masih mencari psgn..teruskan berdoa..igt Allah akan bagi tepat pd masanya..xjumpa di dunia InsyaAllah akhirat ada..perbaiki diri dan sentiasa muhasabah..klo awak nak psgn yg soleh maka solehkan diri awak..dekatkan diri pd Allah..hadirkan diri dgn usrah..bc quran..
"ISTIQAMAH"..yes!..benda yg paling awak kna buat..biar siket tp berterusan..cuba amalkan solat dhuha..solat hajat dan solat tahajud..jgn solat terkejut pulak..hehe..aku pon susah sebenarnya nk buat..benda baik weh memang susah nk jalan...cuba klo benda yg kurang baik,on terus...lumrah manusia..

Teruskan usaha k ! Tetapkan matlamat dlm doa..contoh : Ya Allah, permudahkan urusan jodoh ku..seandainya dia baik untukku, baik untuk agamaku maka kau bukakan lah jalan agar kami dpt bersatu..semoga tahun ni aku dpt kawen ya Allah..kurniakan psgn yg soleh untuk ku agar kami sana2 dpt mmbina kelurga yg sakinah dan mawaddah..lahirkan zuriat yg soleh dan solehah dr rahimku ini ya Allah..

Nmpak mcm terlalu awal kn nk doa pasal zuriat..nope..totally wrong..bnda ni sebenarnya kena doa dr awal lg..bia Allah dgr rintihan kita..sekali lg..tips utk dptkan jodoh yg baik :
1) jaga solat
2) bc quran
3) dampingi org2 yg baik
4) hadiri majlis agama,kuliah2
5) banyakkan puasa sunat
6) ringankan tulang nk solat sunat..solat dhuha.. bgun solat mlm..seminggu tu bia la pling kurang sekali qiamullail
7) jaga aurat
8) jaga ikhtilat
9) teruskan berdoa
10) doa
11) doa lg
12) dan doa lg tanpa henti..

:* semoga Allah kurniakan kita pasangan yg soleh dan zuriat yg baik..amin..InsyaAllah

About Me

My Photo
Nadira Aisya
aku insan biasa,yang menyanjung setiap hikmah kalimah se0rang daie..Lantaran itu ku kan terus berdiri mendukung risalah ini..
View my complete profile
Powered by Blogger.

Followers

j0m gege


ShoutMix chat widget

d0a se0rang kekasih

About this blog