Bismillah..
Kelantan menangis…
Masih igt ke Tragedi bah kt Kelantan?????..yg melanda bumi Kelantan..time tu aku dok rumah baru habis blaja kn..so sebagai penganggur kehormat dok ghumah jela..bangun,makan,basuh baju,lipat and so on..bnda2 org pompuan tu dh jd rutin harian..Cuma masak..belum lagi..haha..umi still xlepas sbb dia nmpak aku mcm budak lg kot..wlpun tgok badan dh mcm mak org..lagi 1 ayah ni jnis nk makan masakan umi..xleh org lain masak..
Biase la..mula2 tu hujan macam biasa..dah nama nye bln 12..memang xlari la Kelantan dan negeri2 pantai timur..hujan turun macam biasa Cuma hari selasa tu start pagi dia turun xhenti2..ayah ngn umi keluaq p beli stok makanan..ayam,sayur, telur,beras,sardin..tu stok yg boleh simpan lama kn..kedai2 runcit pon kt kg pakat dok serbu org kg sbb orang lain mcm kita jugak kn..ada fmily nak buat stok bekalan banjir..
So pulangnye dr beli barang kt Bandar, umi cite yg air dah naik kt kg slow machang..dah nk cecah kt jalanraya..hujan still turun..mendung ja.sejukkkkk tu sgt..berlarutan hgga ke malam..jam 9 malam,umi turun dgn ayah nk round kg kononnya sbb Jemaah msjid dok bercerita yg air dah naik hgga ke rumah pok Him..sgt pelik sbb rumah tu jauh dh ngn sungai..jam 12 bru umi,ayah balik..habis basah lencun kot..sbb ayah tolong org kg tolak keta2 yg dh hampir tenggelam..gotong royong selamatkan barang2 yg boleh diselamatkan..
Jam 3 pagi, pok long kol dan dia cakap rumah dia yang 3tgkat tu dah hampir TENGGELAM…hanya tggal tingkat atas je yg masih selamat..cuba bayangkan..tengah2 malam..dan untuk pengetahuan, malam tu juga bermulalah eletrik terputus..sehingga 2 minggu..tanpa air bersih dan letrik..air just tadah dr hujan yg turun hari2..lilin berkotak2 kot habis..tambah2 plak mek dok skali..so,lagi la perlu jagaan lebih..lilin pasang sekeliling sbb mek takut sgt ngn gelap..
Line telefon pon terputus..smartfone jangan harap utk dapat signal..last2 fon 3310 yg sgt membantu..tu pon kena gantung kt pintu..byangkan 4 kampung, hanya rumah aku ja dapat signal..bila dapat terus aku contact ngn family yg dok johor,Pahang,kedah..kawan2 pon sgat membantu..org kampong berduyun2 dtg mntak tlg utk kasi tau kat fmily masing2..ade tu yg majlis kawen yg terpaksa tunda sbb habis semua ditenggelami air..Allah!

slpas 3 hari baru bantuan sampai.. helikopter mendarat kt padang sekolah..teruja weh..mknan sampai..beras,biskut,lilin,sardin dan lain2..Alhamdulillah..
Ada yang sakit..ada yang lapar..ada yang menangis..ada yang kehilangan harta benda..majoriti kampong aku habis semua di sapu air banjir..
Dugaan sungguh..mcm kena mula dari zero balik.

dari pendangan rumah aku..atas bukit..1 kampung tenggelam.

keadaan kampung..totally tenggelam..     

padang sekolah dah bertukar menjadi tasik


  
selepas 3 hari banjir..Alhamdulillah bantuan sampai dgn helikopter. 



terima kasih yang bagi sumbangan..NGO yang turun pdang..tlg masak..tlg basuh rumah,peralatan..bagi bantuan ( mkanan + kperluan asas )..yg penting moral support yang diberi memberi kekuatan balik pada kami ni..di sini dpt lihat kebaikan dan sifat cakna tu masih ada dlm diri natizen hari ini..

dan

hari ini..kesan itu masih ada..smoga 2015 memberi sirna kembali pada warga pantai timur..seandainya tengkujuh kembali di harap tidaklah seteruk 2014..insyaALLAH..




0 comments:

Post a Comment

Friday, November 13, 2015

#THROWBACK 2 : Bah di Kelantan

Posted by Nadira Aisya at 12:11 AM



Bismillah..
Kelantan menangis…
Masih igt ke Tragedi bah kt Kelantan?????..yg melanda bumi Kelantan..time tu aku dok rumah baru habis blaja kn..so sebagai penganggur kehormat dok ghumah jela..bangun,makan,basuh baju,lipat and so on..bnda2 org pompuan tu dh jd rutin harian..Cuma masak..belum lagi..haha..umi still xlepas sbb dia nmpak aku mcm budak lg kot..wlpun tgok badan dh mcm mak org..lagi 1 ayah ni jnis nk makan masakan umi..xleh org lain masak..
Biase la..mula2 tu hujan macam biasa..dah nama nye bln 12..memang xlari la Kelantan dan negeri2 pantai timur..hujan turun macam biasa Cuma hari selasa tu start pagi dia turun xhenti2..ayah ngn umi keluaq p beli stok makanan..ayam,sayur, telur,beras,sardin..tu stok yg boleh simpan lama kn..kedai2 runcit pon kt kg pakat dok serbu org kg sbb orang lain mcm kita jugak kn..ada fmily nak buat stok bekalan banjir..
So pulangnye dr beli barang kt Bandar, umi cite yg air dah naik kt kg slow machang..dah nk cecah kt jalanraya..hujan still turun..mendung ja.sejukkkkk tu sgt..berlarutan hgga ke malam..jam 9 malam,umi turun dgn ayah nk round kg kononnya sbb Jemaah msjid dok bercerita yg air dah naik hgga ke rumah pok Him..sgt pelik sbb rumah tu jauh dh ngn sungai..jam 12 bru umi,ayah balik..habis basah lencun kot..sbb ayah tolong org kg tolak keta2 yg dh hampir tenggelam..gotong royong selamatkan barang2 yg boleh diselamatkan..
Jam 3 pagi, pok long kol dan dia cakap rumah dia yang 3tgkat tu dah hampir TENGGELAM…hanya tggal tingkat atas je yg masih selamat..cuba bayangkan..tengah2 malam..dan untuk pengetahuan, malam tu juga bermulalah eletrik terputus..sehingga 2 minggu..tanpa air bersih dan letrik..air just tadah dr hujan yg turun hari2..lilin berkotak2 kot habis..tambah2 plak mek dok skali..so,lagi la perlu jagaan lebih..lilin pasang sekeliling sbb mek takut sgt ngn gelap..
Line telefon pon terputus..smartfone jangan harap utk dapat signal..last2 fon 3310 yg sgt membantu..tu pon kena gantung kt pintu..byangkan 4 kampung, hanya rumah aku ja dapat signal..bila dapat terus aku contact ngn family yg dok johor,Pahang,kedah..kawan2 pon sgat membantu..org kampong berduyun2 dtg mntak tlg utk kasi tau kat fmily masing2..ade tu yg majlis kawen yg terpaksa tunda sbb habis semua ditenggelami air..Allah!

slpas 3 hari baru bantuan sampai.. helikopter mendarat kt padang sekolah..teruja weh..mknan sampai..beras,biskut,lilin,sardin dan lain2..Alhamdulillah..
Ada yang sakit..ada yang lapar..ada yang menangis..ada yang kehilangan harta benda..majoriti kampong aku habis semua di sapu air banjir..
Dugaan sungguh..mcm kena mula dari zero balik.

dari pendangan rumah aku..atas bukit..1 kampung tenggelam.

keadaan kampung..totally tenggelam..     

padang sekolah dah bertukar menjadi tasik


  
selepas 3 hari banjir..Alhamdulillah bantuan sampai dgn helikopter. 



terima kasih yang bagi sumbangan..NGO yang turun pdang..tlg masak..tlg basuh rumah,peralatan..bagi bantuan ( mkanan + kperluan asas )..yg penting moral support yang diberi memberi kekuatan balik pada kami ni..di sini dpt lihat kebaikan dan sifat cakna tu masih ada dlm diri natizen hari ini..

dan

hari ini..kesan itu masih ada..smoga 2015 memberi sirna kembali pada warga pantai timur..seandainya tengkujuh kembali di harap tidaklah seteruk 2014..insyaALLAH..




0 comments on "#THROWBACK 2 : Bah di Kelantan"

Post a Comment

About Me

My Photo
Nadira Aisya
aku insan biasa,yang menyanjung setiap hikmah kalimah se0rang daie..Lantaran itu ku kan terus berdiri mendukung risalah ini..
View my complete profile
Powered by Blogger.

Followers

j0m gege


ShoutMix chat widget

d0a se0rang kekasih

About this blog