Bismillah..
Malam ni aku teman kak ija..admitted sebab turun air..peknen 13 weeks..so doctor tahan sebab nak check kenapa boleh jadi macam tu..so, memandangkan aku skolah sesi petang aku volunteer nak teman kakak..lagi pon aku ni minat yang ada kaitan dengan hospital..plus boleh usha2 doktor2 yang sejuk mata memandang...tapi diorang xda pulak pandang akak ni..Haha..

Lepas bukak posa,kami pon siap2 nak pergi kecemasan..sbb doktor swasta pesan suruh secepat mungkin..so,biasa la proses menunggu turn tu..agak2 klo buat kek coklat boleh siap kot sebijik..Haha..kakak kena pggil masuk dalam..jadi kami kt luar ni pon sibuk buat keje..dah mcm tu hospital kami..dengan bersila plus makan kopok plus tanda kertas soalan..perghhhh heaven weh..

So,jam 12..kakak kena daftar masuk wad..lepas kemas2 katil,makan..ready to sleep sbb nak bangun sahur plak..Tetiba..teringat kenangan itu..3 tahun lepas..dia mai dah..diiringi lagi unic kau sahabat,teman,saen..dia..ya seorang insan yg aku kenal.mula2 gaduh pada awal perkenalan..lepas tu jadik bestie .dah maca adik beradik..1 kepala kot..bab kenakan orang,ngata orang pon sejiwa..hahaha..dia orang hebat..Allah uji dia dengan ujian yg xsemua orang dapat..tapi rezeki dia juga mudah..dapat kerja awal, kawen awal dan peknen awal..posting pon dekat..hikmah disebalik kesulitan..hanya insan yang benar2 kuat dan sabar mampu hadapinya..tahniah sahabat,kamulah orangnya..diakhir pengajian dia disunting dan kawen..dugaan juga menimpa namun dibalas dengan kesabaran dan akhirnya dugaan itu dilalui tenang..teringat lagi saat dia akad nikah , time tu kami semua students..so, duit tu xda..tp usaha jugak cari duit utk beli tiket bas dan perbelajaan di sana..siap bagi lagi duit untuk kenduri..walaupun tak byak..semoga dapat membantu..dengan sekali lafaz kalo xsilap dia dah bergelar isteri orang..

Congrats! Be a good wife k and be a good mommy too..and sebenarnya dah pon..a good happy family..ada suami,ada anak..

Fitrah alam..bila kawen mesti mengandung..punya la eksaited dgr berita tu..yeayyyyyy !..tapi kena jaga2..sebab family xkasi dia peknen sbb belum lagi kenduri..masih lagi ada segelintir masyarakat kita yang berfikiran macam tu..xpala..dah halal..mengandung pon sebab ada suami..rasanya perlu diubah benda ni..hmmmmm tp dlm kegembiraan tu ada kesedihan..alahan yg teruk dia kena..bila g jumpa doc rupanya dia suspect molar pregnancy atau kandungan anggur..

Terus admitted malam tu..
So,as bestfren..aku jaga shabat di hospital..jaga,mandikan,pakai baju,cuci darah,makan sama2..tido atas kusi..sakit belakang woooo..tapi itulah pengorbanan..kesakitan + lenguh2 tu hilang saat kita tengok dia sihat dia senyum...bukan nk mengungkit..tp kenangan tu yang terindah..ajar erti pershbtan yang xmampu dibeli kat mana2..yg jujur dr hati..bukan dibuat2..tp hri ini semua dh berubah..persahabatan yang dibina 7 tahun musnah..tiang perhubungan runtuh dek mungkin dengan sedikit kecik hati, terasa, terkilan yang terbuat tanpa disedari..keputusan nak putus sahabat..tak nak berhubung yang dihantar melalui WhatsApp saat tidak dijangka..terus diblock fb, number fon sedangkan aku sendiri xtau kenapa?..mungkin dia ada masalah..tak mengapalah.. bersangka baik..Allah pilih untuk hadir dalam hidup aku dan Allah hilangkan dia saat tiba waktu..meski aku merindui...aku harap dia sntiasa dalam rahmatNya..dipermudahkan sgalanya..walaupun dia dah melupakan kenangan itu..

Aku rindu kau, sahabat !

0 comments:

Post a Comment

Tuesday, June 14, 2016

#muhasabah 003 : tinggal kenangan

Posted by Nadira Aisya at 3:08 PM

Bismillah..
Malam ni aku teman kak ija..admitted sebab turun air..peknen 13 weeks..so doctor tahan sebab nak check kenapa boleh jadi macam tu..so, memandangkan aku skolah sesi petang aku volunteer nak teman kakak..lagi pon aku ni minat yang ada kaitan dengan hospital..plus boleh usha2 doktor2 yang sejuk mata memandang...tapi diorang xda pulak pandang akak ni..Haha..

Lepas bukak posa,kami pon siap2 nak pergi kecemasan..sbb doktor swasta pesan suruh secepat mungkin..so,biasa la proses menunggu turn tu..agak2 klo buat kek coklat boleh siap kot sebijik..Haha..kakak kena pggil masuk dalam..jadi kami kt luar ni pon sibuk buat keje..dah mcm tu hospital kami..dengan bersila plus makan kopok plus tanda kertas soalan..perghhhh heaven weh..

So,jam 12..kakak kena daftar masuk wad..lepas kemas2 katil,makan..ready to sleep sbb nak bangun sahur plak..Tetiba..teringat kenangan itu..3 tahun lepas..dia mai dah..diiringi lagi unic kau sahabat,teman,saen..dia..ya seorang insan yg aku kenal.mula2 gaduh pada awal perkenalan..lepas tu jadik bestie .dah maca adik beradik..1 kepala kot..bab kenakan orang,ngata orang pon sejiwa..hahaha..dia orang hebat..Allah uji dia dengan ujian yg xsemua orang dapat..tapi rezeki dia juga mudah..dapat kerja awal, kawen awal dan peknen awal..posting pon dekat..hikmah disebalik kesulitan..hanya insan yang benar2 kuat dan sabar mampu hadapinya..tahniah sahabat,kamulah orangnya..diakhir pengajian dia disunting dan kawen..dugaan juga menimpa namun dibalas dengan kesabaran dan akhirnya dugaan itu dilalui tenang..teringat lagi saat dia akad nikah , time tu kami semua students..so, duit tu xda..tp usaha jugak cari duit utk beli tiket bas dan perbelajaan di sana..siap bagi lagi duit untuk kenduri..walaupun tak byak..semoga dapat membantu..dengan sekali lafaz kalo xsilap dia dah bergelar isteri orang..

Congrats! Be a good wife k and be a good mommy too..and sebenarnya dah pon..a good happy family..ada suami,ada anak..

Fitrah alam..bila kawen mesti mengandung..punya la eksaited dgr berita tu..yeayyyyyy !..tapi kena jaga2..sebab family xkasi dia peknen sbb belum lagi kenduri..masih lagi ada segelintir masyarakat kita yang berfikiran macam tu..xpala..dah halal..mengandung pon sebab ada suami..rasanya perlu diubah benda ni..hmmmmm tp dlm kegembiraan tu ada kesedihan..alahan yg teruk dia kena..bila g jumpa doc rupanya dia suspect molar pregnancy atau kandungan anggur..

Terus admitted malam tu..
So,as bestfren..aku jaga shabat di hospital..jaga,mandikan,pakai baju,cuci darah,makan sama2..tido atas kusi..sakit belakang woooo..tapi itulah pengorbanan..kesakitan + lenguh2 tu hilang saat kita tengok dia sihat dia senyum...bukan nk mengungkit..tp kenangan tu yang terindah..ajar erti pershbtan yang xmampu dibeli kat mana2..yg jujur dr hati..bukan dibuat2..tp hri ini semua dh berubah..persahabatan yang dibina 7 tahun musnah..tiang perhubungan runtuh dek mungkin dengan sedikit kecik hati, terasa, terkilan yang terbuat tanpa disedari..keputusan nak putus sahabat..tak nak berhubung yang dihantar melalui WhatsApp saat tidak dijangka..terus diblock fb, number fon sedangkan aku sendiri xtau kenapa?..mungkin dia ada masalah..tak mengapalah.. bersangka baik..Allah pilih untuk hadir dalam hidup aku dan Allah hilangkan dia saat tiba waktu..meski aku merindui...aku harap dia sntiasa dalam rahmatNya..dipermudahkan sgalanya..walaupun dia dah melupakan kenangan itu..

Aku rindu kau, sahabat !

0 comments on "#muhasabah 003 : tinggal kenangan"

Post a Comment

About Me

My Photo
Nadira Aisya
aku insan biasa,yang menyanjung setiap hikmah kalimah se0rang daie..Lantaran itu ku kan terus berdiri mendukung risalah ini..
View my complete profile
Powered by Blogger.

Followers

j0m gege


ShoutMix chat widget

d0a se0rang kekasih

About this blog