Assalamualaikum..

Menulis ketika nak tunggu masa utk balik..letih sangat rasanya..puasa plus mgajar dlm cuaca yg sangat panas..tengok budak2 minum air pon boleh rasa dahaga sgt2..
Back to the point..

Hmmm sedar xsedar dah 13 hari jadi tunang orang..bertunang tanpa sengaja..kikiki..dan time tengah dok berperang dengan emosi.banyak benda nk urus..siyesly..duit nk pakai banyak..tapi cuba untuk meminimumkan serendah boleh.sebab kehidupan lepas kawen tu lebih penting..nak sewa rumah.nk beli itu.nak beli ini..al maklumlah nk mula hidup baru kan..

So far..duit dlm simpanan ade 5k..so nk try kumpul 3k lg b4 kenduri..InsyaAllah gaji bln 7 dan bln 8..kena buat saving sikit la..kurangkan pembelian on9 before kenduri ni..no jubah.no shawl.no blause..no handbag..perfume boleh la yg below 100..hihi..demi cintaku padamu..akan ku kawal nafsu membeli on9 ni..xmo guna duit ayh umi..wlupun keje bru setahun kan..but trying to not burden family..biar sikit.simple..tp berkat guna hasil usaha kita..

So, tips bila nak kenduri..first sekali..yg paling penting..BUAT BAJET..bajet tu kena tally la ngn apa yg ada..jgn duit ade 5k nak buat majlis grand2 ala2 syatilla melvin..memang xdapat den nk menolong nya..macam aku aku buat bajet around 8k..melalui bajet tu buat partition2 tertentu..macam;
1)makanan
Benda ni paling penting..kenduri boh..xmakan memang xsah..so bajet sgt byak part ni..aku bg rm3500 utk sini..sbb kami masak gotong royong..pakat2 tlg..so cut dah bajet situ..tambah pulak InsyaAllah majlis raya haji..cik tiey nk sponsor lembu..maknanya 1/3 dh ada dging..tambah siket ja lauk2..oh ye.plus jugak ngn lokcing dan ais krim..stkt ni 11 menu..tp kita tgok la..klo musim buah kita buat pulut durian..
2)baju
Baju ni kalau ikotkan 3 pasang..so lps bincang ngn si dia..kami nak reuse ja..yg utk mlm akad guna balik belah dia..tema ala2 garden gittewww..ntah jd garden ka tukang kebun nt aku update balik..hahaha..wait and see..stkt ni 2 jela..1 dress putih..1 set baju kaler mint..family pulak belah pompuan grey belah laki mint..tudung grey..ni around 1k..
3)hantaran
Part ni pon kena pandai bajet..xboleh nk main letak je..paham la bnda ni sekali seumur hidup tp jgn main beli sesuka hati..biar pada2..aku ngn si dia bincang nk 7 dulang hntran..aku beli brg aku..dia beli barang dia.then nt kami exchange la mlm akad tu..stkt ni apa yg aku draf nk beli kain solat, kain pasang, handbag&kasut,perfume,kek,pulut,buah2..bajet kt sini dlm rm1200..mahai la brg2 sekarang..
4)goodies
Ni adat je.tp klo korang biat kompem akan dikutuk 7 keturunan..sbb adat dh kenduri mesti bg goodies..buat kngan2..kali ni yang ni bahagi pada 3..
A)orang awam
B)family,sain sobat
C)oghe belarok.
Total sini 1k..tp si kembar nk try kasi bio boleh jimat lg..boleh guna untuk to4 bnda2 lain..
5)pelamin
Yeayyy..part wajib bg kenduri..bkn nk buat majlis sanding pon..just utk bergambar kngan2..tp rm600 pling murah..usha kt bandar tu..meme xda la below 200..nt nk try pujuk lgi..nk buat sendiri pikir letih..bru sampai dr sabah..nk panjat2..aku pulak bukan ramai adik bradik..so baik order org mai pasang..boleh aku buat keje lain sambil tu..total rm600..harap2 puas hati la..
6)katil
Katil ni sebenarnya no need pon.tp aku ni selama ni dok katil single..so kawen xkan nk tido single kot..mau jatuh katil malam pertama tu..hahaha..tu yg kena masuk bajet..rm 1000
7)khemah dan meja dan kerusi
Settled awal lg yg ni.kwan ayah punya kedai..so boleh tick dah ni..sbb dh siap tempah..rm300 weii
8)cincin
This is for u..untuk awak..nt sy pilih ye..tp sini hodoh2..tgok la balik semenanjung sy pilih ye...
9)orakaoraki
Ni sebenarnya singkatan orang kanan dan orang kiri..sapa lagi klo bukan si kembar...kena hulur la..org buat baik..jgn nk kedekut dan berkira..

So,tamat la bajet kawen ai.dlm 8k..nk mintak kalendar sbb nk tanda cpt2..wajib dtg ok..hihi..doakan bia majlis lancar k..

#terima 1 berita..speechless..semoga Allah buka hati..terima seadanya..sis xkuat awakkkk

0 comments:

Post a Comment

Wednesday, July 20, 2016

#CINTA : Bajet kawen

Posted by Nadira Aisya at 3:41 PM

Assalamualaikum..

Menulis ketika nak tunggu masa utk balik..letih sangat rasanya..puasa plus mgajar dlm cuaca yg sangat panas..tengok budak2 minum air pon boleh rasa dahaga sgt2..
Back to the point..

Hmmm sedar xsedar dah 13 hari jadi tunang orang..bertunang tanpa sengaja..kikiki..dan time tengah dok berperang dengan emosi.banyak benda nk urus..siyesly..duit nk pakai banyak..tapi cuba untuk meminimumkan serendah boleh.sebab kehidupan lepas kawen tu lebih penting..nak sewa rumah.nk beli itu.nak beli ini..al maklumlah nk mula hidup baru kan..

So far..duit dlm simpanan ade 5k..so nk try kumpul 3k lg b4 kenduri..InsyaAllah gaji bln 7 dan bln 8..kena buat saving sikit la..kurangkan pembelian on9 before kenduri ni..no jubah.no shawl.no blause..no handbag..perfume boleh la yg below 100..hihi..demi cintaku padamu..akan ku kawal nafsu membeli on9 ni..xmo guna duit ayh umi..wlupun keje bru setahun kan..but trying to not burden family..biar sikit.simple..tp berkat guna hasil usaha kita..

So, tips bila nak kenduri..first sekali..yg paling penting..BUAT BAJET..bajet tu kena tally la ngn apa yg ada..jgn duit ade 5k nak buat majlis grand2 ala2 syatilla melvin..memang xdapat den nk menolong nya..macam aku aku buat bajet around 8k..melalui bajet tu buat partition2 tertentu..macam;
1)makanan
Benda ni paling penting..kenduri boh..xmakan memang xsah..so bajet sgt byak part ni..aku bg rm3500 utk sini..sbb kami masak gotong royong..pakat2 tlg..so cut dah bajet situ..tambah pulak InsyaAllah majlis raya haji..cik tiey nk sponsor lembu..maknanya 1/3 dh ada dging..tambah siket ja lauk2..oh ye.plus jugak ngn lokcing dan ais krim..stkt ni 11 menu..tp kita tgok la..klo musim buah kita buat pulut durian..
2)baju
Baju ni kalau ikotkan 3 pasang..so lps bincang ngn si dia..kami nak reuse ja..yg utk mlm akad guna balik belah dia..tema ala2 garden gittewww..ntah jd garden ka tukang kebun nt aku update balik..hahaha..wait and see..stkt ni 2 jela..1 dress putih..1 set baju kaler mint..family pulak belah pompuan grey belah laki mint..tudung grey..ni around 1k..
3)hantaran
Part ni pon kena pandai bajet..xboleh nk main letak je..paham la bnda ni sekali seumur hidup tp jgn main beli sesuka hati..biar pada2..aku ngn si dia bincang nk 7 dulang hntran..aku beli brg aku..dia beli barang dia.then nt kami exchange la mlm akad tu..stkt ni apa yg aku draf nk beli kain solat, kain pasang, handbag&kasut,perfume,kek,pulut,buah2..bajet kt sini dlm rm1200..mahai la brg2 sekarang..
4)goodies
Ni adat je.tp klo korang biat kompem akan dikutuk 7 keturunan..sbb adat dh kenduri mesti bg goodies..buat kngan2..kali ni yang ni bahagi pada 3..
A)orang awam
B)family,sain sobat
C)oghe belarok.
Total sini 1k..tp si kembar nk try kasi bio boleh jimat lg..boleh guna untuk to4 bnda2 lain..
5)pelamin
Yeayyy..part wajib bg kenduri..bkn nk buat majlis sanding pon..just utk bergambar kngan2..tp rm600 pling murah..usha kt bandar tu..meme xda la below 200..nt nk try pujuk lgi..nk buat sendiri pikir letih..bru sampai dr sabah..nk panjat2..aku pulak bukan ramai adik bradik..so baik order org mai pasang..boleh aku buat keje lain sambil tu..total rm600..harap2 puas hati la..
6)katil
Katil ni sebenarnya no need pon.tp aku ni selama ni dok katil single..so kawen xkan nk tido single kot..mau jatuh katil malam pertama tu..hahaha..tu yg kena masuk bajet..rm 1000
7)khemah dan meja dan kerusi
Settled awal lg yg ni.kwan ayah punya kedai..so boleh tick dah ni..sbb dh siap tempah..rm300 weii
8)cincin
This is for u..untuk awak..nt sy pilih ye..tp sini hodoh2..tgok la balik semenanjung sy pilih ye...
9)orakaoraki
Ni sebenarnya singkatan orang kanan dan orang kiri..sapa lagi klo bukan si kembar...kena hulur la..org buat baik..jgn nk kedekut dan berkira..

So,tamat la bajet kawen ai.dlm 8k..nk mintak kalendar sbb nk tanda cpt2..wajib dtg ok..hihi..doakan bia majlis lancar k..

#terima 1 berita..speechless..semoga Allah buka hati..terima seadanya..sis xkuat awakkkk

0 comments on "#CINTA : Bajet kawen"

Post a Comment

About Me

My Photo
Nadira Aisya
aku insan biasa,yang menyanjung setiap hikmah kalimah se0rang daie..Lantaran itu ku kan terus berdiri mendukung risalah ini..
View my complete profile
Powered by Blogger.

Followers

j0m gege


ShoutMix chat widget

d0a se0rang kekasih

About this blog